BOJANGLES

Atlantic Ocean Tour 2017-2018

biskaje en het kanaal

Omdat we denken dat de weerman die de Bracknell kaarten tekent aan vakantie toe is varen we de tweede nacht dik gereefd het donker in. Er staat weer een verpieterend koufront in de kaart, maar we vertrouwen de verpieterfactor niet meer. Een trog passeert bovendien ook nog noord van ons en de wind die daar in kan zitten kennen we nog uit onze eerste oceaanoversteek.

Midden in de nacht waait het front over. Weer met veel wind maar de 30 knopen zien we zelden en met twee zakdoeken als zeilen is er niets aan de hand. Bovendien zijn de golven minder chaotisch. We zeilen lekker door zo: zonder verrassingen is veel wind op de kont fantastisch. Sterker, zo lang de zee niet te gek wordt zeilt Bojangles verrukkelijk met veel wind, zo stabiel als een huis knalt ons schip als over een spoorrails door de golven. De trog valt ook te overzien en voor de volgende dagen zien we helemaal geen bijzonderheden meer, behalve grote afstanden tussen de isobaren. Licht weer op komst.

De hoeveelheid energie die in de zee zit blijft ons verbazen. Ook met weinig wind en lage drukgebieden die dagen geleden ver noord van ons passeerden blijft de swell indrukwekkend doorrollen. De hoogte neemt regelmatig toe tot ruim drie meter. Eng is het helemaal niet, majestueus zijn de golven met name en het uitzicht vanaf de toppen is prachtig. Bij weinig wind is het onhandige aan swell dat het de boot een beetje uit balans brengt waardoor de zeilen gaan klapperen (we moeten de giek goed schoren anders knalt ie op een neer) en dat door het schommeltje van de boot in combinatie met de windgolven de dames niet lekker worden. Bij veel wind zijn het weer de windgolven die gedoe opleveren, kortom, golven worden ook na een jaar op zee niet erg gewaardeerd. Gelukkig voelen Caatje en Louise zich ondertussen veel beter en konden Louise en Minne gisteravond op de zak van de halfwinder uitgebreid ‘zitzakstoeien’.

Op het einde van dag twee van deze oversteek varen we het continentaal plat op. We hadden al een virtueel kruisje in de kaart gezet: walvis spotten. En inderdaad, precies op de plaats waar de zeebodem van 2000 meter naar 200 meter diep overgaat dobbert er op 100 meter van ons een enorm groot exemplaar voorbij. We hebben de halfwinder op dus aan de handrem valt niet te trekken. Het wordt een korte ontmoeting zo, maar wel weer heel bijzonder. We zien nog heel lang de machtige fontein van water boven de zee uit spuiten.

Na tweeëneenhalf etmaal varen laten we de golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan achter ons en varen ter hoogte van Brest het Kanaal op. Precies een jaar geleden voeren we hier met Grote Minne de oceaan op, vol vragen en twijfels, met zeeën van tijd voor ons en de spanning van de de maanden daarvoor en voor wat ons te wachten stond in het lijf. Ondertussen hebben we meer dan 10.000 mijl gevaren en krimpt de tijd die we nog hebben tot een uitgebreide vakantie. En met dit vakantiegevoel genieten we van de resterende dagen van deze reis. Bonustijd met z’n viertjes.

We zien een randje van Frankrijk en zeilen door richting zuid Engeland. De nacht is prachtig. Een half uur nadat de zon knalrood ondergaat presenteren zich vijf planeten aan de zuidelijke hemel. Venus knalgroot, Mars prachtig rood en daartussen Saturnus en Jupiter. Mogelijk is ook Pluto te zien, maar zeker zijn we niet. Wat bijzonder dit, nog nooit gezien, zo’n trits planeten zo helder op een rijtje.

Ondertussen zitten we twintig mijl uit de Engelse kust en koersen we na een nacht motoren in heel licht weer met de zeilen gehesen op the Solent af. We komen nu wel akelig dicht in de buurt van Nederland. Gelukkig is het lekker warm in het Noorden, dat motiveert enorm om toch nog maar even door te zetten.

D0208 0430UTC 49 41N 0406W COG60 SOG4

Next Post

Previous Post

5 Comments

 1. Minne 2nd August 2018

  Zoo! Goed gedaan!! Ik zag al een stabiele noord aan komen suizen, kortom op tijd de biezen gepakt?

 2. Omi ineke 2nd August 2018

  Wat goed dat je alweer bijgeschreven bent!
  En ja…. het wordt inderdaad tijd dat jullie vakantie nemen ?….
  En ook….
  Fijn dat jullie alweer zo dichtbij zijn…….
  Kus BenI

 3. Rinia 3rd August 2018

  Jee, wat is het jaar toch snel gegaan nu jullie het thuisfront al naderen. Wat een reis wat een reis en gelukkig allemaal heelhuids?
  Na al het harde werken op zee verdienen jullie een vakantie aan land!

  Welkom thuis!

 4. Ineke Westerhof 5th August 2018

  Vele opgeluchte zuchten nu jullie weer dichtbij zijn. Wat een geweldige verhalen zijn er geschreven. Wij vonden het heerlijk om zo met jullie te zeilen. Nog veel plezier, blijf genieten.
  Heel veel liefs voor alle vier.

 5. Jose 29th August 2018

  Fantastisch wat jullie hebben meegemaakt. Een ervaring waar jullie nog lang over kunnen napraten.

  Welkom thuis!!

Leave a Reply

© 2024 BOJANGLES

Theme by Anders Norén