BOJANGLES

Atlantic Ocean Tour 2017-2018

Vertrokken!!!

‘Ik vind de golven spannend’ zegt Louise, vrijwel meteen nadat we de pieren van IJmuiden achter ons hebben gelaten. Een bezorgd koppie schurkt tegen ons aan. Er staat een dun windje uit het noordwesten en de deining past nog bij de stevige wind van de dag daarvoor. Caren en ik kijken elkaar aan: is onze uk nu al zeeziek? Of zijn het alle emoties -we zijn uitgebreid door familie uitgezwaaid met serpentines en toeters- een kort nachtje en inderdaad: best hoge golven als het zwembad en IJsselmeer je recente referentiekader vormen. Een kwartje reistablet hadden we al gegeven en echt ziek vinden we Louise ook niet ogen.

 

 

We leggen de boot op koers, zetten favoriete kindermuziek op die we van opa en oma hebben gekregen op en nemen Louise op schoot in de kuip, met haar knuffels en een kussentje.  Al snel slaapt ze en ontspant haar lijfje.

Ook Minne lijkt de overgang van alle drukte van de afgelopen dagen te voelen. De overgang naar wat er nu is, met zijn ouders en zusje op een boot die rustig bromt in de zon en verder niets, doet hem besluiten zijn kleren uit te trekken en zijn nieuwe bedje op te zoeken. Hij kruipt met zijn ‘apoe’ onder de wol en valt als een roosje in slaap.

Kunnen wij nu ook ontspannen? Zijn we zijn nu écht vertrokken? Of niet? We hebben Scheveningen bijna in zicht: wat is de verleiding groot na de Pier van Scheveningen bakboord uit te slaan en familie en vrienden daar nog een keer te omhelzen. Onze Windguru en MeteoManger zijn het er niet mee eens: prachtig weer nu en de komende dagen wordt het onbestendig. Wie weet liggen we straks een paar dagen in Nederland verwaaid…

We besluiten door te varen tot over de grens. Zo zwaaien we virtueel steeds meer familie uit. SybAnne en Chantal en Dave die Pieke en Martine op bezoek hebben en later ook Sanne en Frans bij de Brouwersdam en vervolgens Opi en Omi en iets later Arjen en Marloes en onze neefjes als we Walcheren dwars hebben. Op een laatste streepje T-Mobile doen nog even een belletje naar Soest en dan opeens is het gevoel daar: we zijn nu écht op weg.

Louise en Minne zijn ondertussen allebei ontwaakt. Broodjes knakworst worden besteld, spelletjes gespeeld. We werpen een vistuigje uit maar varen te hard om tot makrelenvangst te komen. Spannend en leuk desalniettemin.

Alhoewel ze al een uur in bed liggen besluiten de kids wakker te blijven tot we rond 2200 uur de grens over varen. Zodoende kunnen we met z’n vieren bij zonsondergang het Belgische gastvlaggetje hijsen. Prachtig moment!

 

 

 

Als Minne en Louise snel daarna slapen varen Caatje en ik de drukte van de vaarroutes rond de Westerschelde in. Maerksreuzen en slingerende vissers afgewisseld door vele kardinalen en andere boeien leidden tot bijzonder veel interesse in de AIS en alle kaarten. Voldaan lopen we rond 0100 uur de haven van Oostende binnen en pruttelen de BJ achteruit aan een mooring richting de steiger.

We zijn écht vertrokken!

Next Post

Previous Post

17 Comments

 1. Rob Dekker 12th July 2017

  Wow gaaf, jullie zijn weg. Wij nog anderhalve week. Wellicht tot snel. Groet vanaf Agape.

  • Jesse de Metz 15th July 2017 — Post author

   Nu nog 1 week Rob :-). Liggen jullie nog acceptabel op schema? Werkt de SSB al? En leuk hè, een boot vol met AH-kratten. Is ie eindelijk opgeruimd, komt de volgende lading zooi aan boord. Nog even doorbijten! Succes met de finale en wellicht tot snel. Wij varen morgen richting Quernsey. Groeten daar! J

 2. SVSUMMERWIND 12th July 2017

  Hele mooie mijlen gewenst en wie weet tot snel! Groeten vanuit Spanje, sv Summerwind

 3. Gabor 13th July 2017

  Groeten aan onze Zuiderburen! Mooie eerste etappe!

 4. Emy 13th July 2017

  Wauw, jullie zijn vertrokken, geweldig! Hoop dat jullie een prachtige reis hebben. Ik lees vol bewondering mee! 🙂

 5. Mieke en Dic 13th July 2017

  Lieve kinderen,
  Gisterenavond heeft Jesse me verteld dat zij vandaag,13/7, koers zetten naar Eastborne.
  Na een paar dagen verwaaid te hebben gelegen is het vast heel fijn om het ruime sop te kiezen.
  Ja, dat voelt ineens een stuk verder weg, maar daar gaan we aan wennen.
  Het belangrijkste is dat iedereen op de BJ zich goed blijft voelen!
  We duimen ervoor!
  Dag lieverds, fijne dag(en)
  Kus
  Oma/Mieke

 6. Mieke en Dic 13th July 2017

  Nou dat was leuk,ik zag waar jullie varen!
  Ik zag de boot wat ten n-o van Calais…
  Natuurlijk lijkt het dichtbij Calais op zo’n klein kaartje maar toch opgeschoten.
  Hoop dat er een zeiltje gehesen is en niet alleen gemoterd hoeft te worden!
  Kus, Mieke

 7. Joost & Froukje 15th July 2017

  Hallo Bojangles,

  Leuk om jullie vlak voor A’dam nog even tegen het lijf te varen. We zien dat jullie nu echt vertrokken zijn, spannend en vooral erg gaaf. Ga er lekker van genieten, wij houden jullie site in de gaten. We liggen momenteel in Chicester Harbour en verblijven de komende week in de Solent. Wellicht komen we elkaar nog tegen.

  Groetjes Joost en Froukje (SY Isis) (van de meteo cursus).

  Ps we hebben een url maar nog geen site: sailingisis.nl

  • Jesse de Metz 15th July 2017 — Post author

   Hi Isis, leuk, we zaten even in jullie zog. Solent stond op de verlanglijst maar we kiezen voor een zuidelijker koers vanaf Eastbourne. Kanaaleilanden en Brest is nu het plan. Hoe gaat het met jullie ukken aan boord? Zag er rustig uit, laatst op het IJmeer, met die twee in hun stoeltjes. Fijne vakantie! Groet! Caren en Jesse

 8. Pieke en Martine 15th July 2017

  Mooi, mooi, mooi. Prachtig verhaal en goed dat jullie op t ruime sop zitten! Hopen dat de overtocht naar onze Britse afvallige vrienden goed is gegaan! Dikke kus

  • Jesse de Metz 15th July 2017 — Post author

   We hebben zo veel last van their Brexit dat wij kiezen voor de onze. Morgen ri kanaaleilanden (wel Brits maar al redelijk Frans) en dan door richting Brest. Is het plan van vandaag 😉 Liefs!

 9. Omi Ineke 16th July 2017

  Dag lieverds,

  Wat een mooie verhalen en wat goed dat jullie sinds einde middag weer aan de volgende oversteek zijn begonnen. Nu (zondag 16-07) om 21.45 :184 graden en 6,1 knopen, dus onder zeil? Nog een flinke tocht voor de boeg!
  Veel succes en rustige vaart!

 10. Elle 19th July 2017

  Hoe gaat het jongens? Zullen we al op de kade gaan staan om vanuit de verte te zwaaien?? Verwaai maar even voor Bordeaux! Goede vaart naar Brest!!

 11. Miriam 20th July 2017

  Ha lieve Bojangles,
  Wat een mooie verhalen!
  Hoe gaat het nu?
  We blijven jullie volgen 🙂
  Liefs Miriam en Stefan

 12. Hennie 21st July 2017

  Hi Bojangles,

  Wat een fantastisch avontuur en wat een heerlijk leesbaar blog, ‘eer dat je toch eens weg bent hè ! …leuk om de gebeurtenissen te volgen, ik ben fan! Goede vaart!

  Verwaaide Zeeuw

 13. Vanessa Aarts 21st July 2017

  Veel geluk met het waarmaken van jullie droomreis!

  Groetjes Vanessa

 14. Femke Geerts 10th August 2017

  Ik kwam op je blog door een muziekgerelateerde zoekopdracht naar Bojangles 🙂 Vond het een leuk stuk en heb het met plezier gelezen!

Leave a Reply

© 2024 BOJANGLES

Theme by Anders Norén