BOJANGLES

Atlantic Ocean Tour 2017-2018

Oversteek III

Guernsey – Brest. Een dik etmaal zeilen. Althans, varen. Alhoewel alle modellen NW 4 voorspelden voor het grootste deel van de tocht was er meer en minder wind en met name WNW-en wind. Dus ook op deze tocht moest er een stuk gemotor-saild worden om de essentiële timing voor de passage van Chenal du Four niet te verprutsen. Desalniettemin maakten we prachtige mijlen. Bojangles deed het super in een onrustige zee (van het Franse weerbericht op de VHF verstonden we geen zak, behalve dat ons duidelijk werd dat de mer nogal agitée was. Dat konden we beamen) en ook de kids deden het heel goed.

la Mer est agitée

Een domper was dat Louise een keer moest overgeven, maar ze herstelde, pil-loos, snel op wat chippies en bunkerde later een bak pasta weg. Minne was na een paar uur ingeslingerd en onverstoorbaar zeevast en wiebelde in de kajuit over het speelmatras met een lading Playmobiel.

We bereiden ons voor op Spanje en een zoektocht naar de Sint. Helaas ‘ben ik toch zeker Sinterklaas niet’

Caatje ging ook goed na een halfje primatourtje en een aanvangsdutje. De Sesamstraat-luister-CD (‘Bert, de grammafoonplaat is bijna vol, we moeten stoppen nu’) die we van de buren, Wouter, Marleen, Bjorn, Rosanne en Sander kregen werd ondertussen grijsgedraaid.

Voorgrond: zeemeermin. Achtergrond: Guernsey

Zeilend deed ons vijfde bemanningslid ‘Harry de Hydrovane’ het ook fantastisch goed. Onder vlagen van 20 kts en bij golven van 2 meter gaf ie geen krimp en stuurde ons zonder een druppel prik te gebruiken richting Chenal du Four. Wieteke Windgenerator hield ondertussen samen met de zonnepanelen de accu’s op peil. Een mooie constatering.

De nachtwachten verliepen in het pikkedonker. Het was nieuwe maan en dat leverde meteen ook bakken getijstroom mee en tegen op. Rond 0400 uur kwam bijzonder spectaculair Mars roodgloeiend op boven de horizon, om de plaats van de afwezige maan in te nemen.

Precies volgens plan en met eindelijk wat ruimere wind passeerden we bij zonsopkomst en op ‘slack’ de legendarische vuurtoren ‘Le Four’ en voeren we in de loop van de ochtend Camaret sur Mer in, een paar mijl onder Brest. Niet nadat de eerste dolfijnen van de tocht zich feestelijk meldden in de baai van Brest (op de video alleen met enige verbeeldingskracht te ontwaren…).

De makrelen weigerden helaas mee te werken tijdens een partijtje vissen. Die hebben we nog tegoed, vinden we zelf…

Next Post

Previous Post

6 Comments

 1. Buck 29th July 2017

  Lieve mensen,

  Wat ontzettend leuk om jullie blogs te lezen en de foto’s en filmpjes te bekijken. Sorry nu pas, eindelijk een beetje rust.

  Volgens mij stond de AIS uit dus kon niet zien waar jullie lagen maar goed om te lezen dat jullie de Kalverstraat goed hebben kunnen doorkruisen.

  Ben benieuwd of jullie al aan de oversteek zijn begonnen van de golf van Biskaje. Veel succes en bovenal plezier.

  Groeten en liefs vanuit Italië,

  Buck

 2. Jelle 30th July 2017

  Hmm, een autopilot voor de boot … klinkt heel logisch, Mr nooit bij stilgestaan dat jullie die hadden. Was vreemd om het eerst in filmpje te zien, en dan pas te lezen dat je niet stuurloos was, Haha.

 3. Peter Leferink 30th July 2017

  Hi Guys,

  Fijn om af en toe even mee te kunnen kijken en lezen! Ziet er spectaculair uit, die geagiteerde zee:)
  We blijven volgen, groetjes van Bo ook natuurlijk voor Louise!!

  Peter

 4. Iris Ruisch 30th July 2017

  Lieve mensen, wat leuk jullie ervaringen hier te kunnen lezen! Excuses voor de radio-stilte, hebben een drukke Fashionweek achter de rug.
  Wat een schril contrast met jullie fantastische ervaringen maar juist daarom heerlijk om te lezen! Een hele dikke knuffel van Bodile voor Loes, ze wordt gemist!
  Liefs, Iris en Peter x

 5. El 1st August 2017

  Geweldig, jullie verhalen!!! ❤️
  Keep going, dan heb ik wat te lezen voor het slapengaan ?
  Dikke zoen!

 6. Rinia 17th August 2017

  Wat leuk om jullie verhalen met video’s te zien en wat bijzonder dat jullie dolfijnen hebben gezien?. Het ziet er spectaculair uit en ik blijf jullie volgen.

  Tot de volgende keer,
  Groetjes
  Rinia

Leave a Reply

© 2024 BOJANGLES

Theme by Anders Norén