BOJANGLES

Atlantic Ocean Tour 2017-2018

drie maal recht …

Camaret sur mer. Kerk met scheepsmodellen tussen de bogen op de kaai.  Buiten dienst gestelde vissersschepen op het strand gestrand in de baai. Bretons crêpefeest in de stromende regen. Een dag of drie hadden we de tijd om deze ‘hup’ richting a Coruna te beleven. Langer dan ons lief was, want we zijn op weg naar het zuiden en pruttelden tot nu toe met name richting het westen.

Toch is een dikke week na aankomst in Bretagne er nog absoluut geen sprake van de ‘sprong’ naar Spanje: lagedrukgebieden lijnen zich om de drie dagen op en brengen stromende regen en/of keiharde wind mee. Voor de derde keer liggen we serieus verwaaid…

een nieuw laagje dat een oversteek riskant maakt…

 

steppen naar de boulangerie

We zijn een kei geworden in het stellen van lange landvasten, het draperen van stootwillen (‘knallers’ volgens Minne) tussen kaai en schip en constateerden recent dat we tot op heden meer op 1 oor gelegen hebben in de haven dan op zee…

Sneu? Gefrustreerd? Absoluut niet! We hebben het heerlijk met elkaar en genieten van de vrijheid die we hebben. Dat we iets achter lopen op het verwachtte schema houdt ons bezig maar overheerst niet. Tussen de buien door schijnt de zon, warmt het zand snel op en liggen we toch best vaak op het strand.

God in Frankrijk: rijke lunch in de kuip

 

 

 

steenmannetjes maken op de kaai van Camaret

 

 

Bij meer typisch Bretons weer wandelen we naar een klif, klussen we aan de boot, knutselen we prinsessenkastelen en steppen we door het durp.

Op de basaltblokken in de baai van Camaret kwamen we Mik en zijn vader tegen. Mik is 5 en meteen een grote vriend van Louise. De volgende dag trok hij met ons op en bleef gezellig artisjokken eten. Als hij en fam weer met de boot verder trekken wordt er uitgebreid uitgezwaaid.

Diner met onze gast ‘Mik’

 

De kids hebben ondertussen het ‘vissen’ opgepikt. De golfbreker van het dorp staat bij de schemer vol met vissers. Onze minuscule krabvanghengeltjes (met de wasknijper aan het eind) hebben we omgebouwd tot serieuze hengels-met-haak en we hebben er al beet mee gehad (‘hij voelt zwaar!!!) meldt Minne dan. Louise hengelde al een baars tot boven het wateroppervlak maar die viel helaas van de haak. De van mede-vissers gekregen makrelen verzachtten de pijn en werden in volste concentratie door de kinderen gefileerd. Louise overwon haar angsten, tilde de vissen op en bestudeerde de ingewanden (‘hij heeft garnaal gegeten!’). Minne peuterde lekker een oog uit zijn makreel.

 

 

geen angst vs angst overwonnen

 

gastronomische anatomische makrelen les

 

‘s Ochtends, soms ook ‘s avonds, bestuderen Caatje en ik het weer. Kleine weergaatjes, krap drie dagen, laten we schieten. We willen niet twee dagen dieselen en daarna 25 knopen op de kop krijgen in het laatste etmaal tot a Coruna… Dus weer een dag aangenaam en/of nuttig besteden. Inkopen doen, de checklist-rondes over de boot doen (lopend en staand want controleren, motor controles doen) etc. Ook fijn en soms zelfs meditatief.

 

Het wachten brengt ons mooie opties. Minne en ik konden een medelander die gevallen was in Camaret en geopereerd moest worden helpen zijn boot naar Brest te varen. We gingen samen met de bus terug naar ‘de meiden’ en zagen zo een mooi stuk van Bretagne.

 

 

Sea Repatriation Team

 

 

Opwarmen aan de bar. ‘Die meneer praat met een andere stem’

 

Herfstbladeren zoeken op weg naar de bus

We beleefden met z’n vieren een Bretonse crêpefeest (crêpe met dikke worst!), dansden mee op doedelzakmuzak (de kids althans) en stonden uren in de rij om de Franse logistiek rond de crêpebakkunst te bewonderen.

 

Crepe Marikes

 

Een smiley-smile staat garant voor oneindig veel crêpes aux sucre na de fromage-jambon start

 

en: we voeren naar Brest om ‘grote Minne’ op te pikken die een oversteek met ons met potlood in zijn agenda had geschreven. ‘Kleine Minne’ was al dagen aan het oefenen op zijn zin ‘ik heet Minne, hoe heet jij?’ en kon niet wachten tot zijn naamgenoot aankwam. Vanwege chaos bij de Franse spoorwegen werd het een latertje, maar de volgende dag kon de ontmoeting plaatsvinden en glunderden de kinderen al snel omdat er nieuwe blije prikkels aan boord kwamen met onze opstapper.

 

Minne bracht ook prachtig zeilweer mee en zo kabbelden we, onder andere op de halfwinder, richting de baai van Douarnenez. Daar kon langs de prachtige rotskust voor het eerst de spijker erin. In de zon zwommen we rondjes rond de boot (18 graden, dus we bibberen ons voort) en besloten te gaan vissen in de schemer.

 

Is dit nou Spanje of al weer Frankrijk?

 

voor het eerst op anker deze reis!

 

Grote Minne leest voor uit het Frans aan de fans

 

ziet er aantrekkelijker uit dan het is (voor een volwassene)

 

Makrelen hadden niet gebeten tot nu toe in onze sleepconstructie, dus dan maar gewoon hengelen. Opeens ‘voelt het zwaar’ ( 🙂 ) en takelden we zowaar een heuze pijlinktvis uit het fluoriserende water. Hij keek wat onthutst, maar eindigde ondanks de smekende blik en na een enorme partij boze inkt te lozen in de ‘pruts’ (quote Louise).

 

Calamaris in de pocket

 

op youtube een lesje calamaris fileren gevolgd. See 1, do 1, teach 1 …

De weerkaarten gunden ons niet nog een dag voor anker, er komt weer een storm aan, en na het anker gelicht te hebben zeilen we naar Douarnenez/Treboul. Lieflijk, rustig, weinig mede-liggers.

 

Gelukkig verstaan de kids noch de Fransen de lyrics: ‘the vagina of Jelina, la la la’

 

‘Regenwormen’ is het favoriete tijdens-de-regen-spel. Louise leert grote en kleine Minne de fijne kneepjes

De inktvis werd calamares a la plancha en de voorspelde wind en 30mm regen spoelde het zout van het dek.

 

pijlinktvis op weg naar calamaris a la plancha

Maar dan: er komt een hoge drukgebied aan! We plannen: vrijdag trossen los. Kan grote Minne ook nog met ons mee. We durven het nog niet te geloven maar zijn er ondertussen wel klaar voor: Le Grande Large

 

Caren wordt overmand door emoties: er lijkt een serieus weergat op komst!

 

Next Post

Previous Post

15 Comments

 1. SY De Liefde 2nd August 2017

  Goed om te lezen dat jullie het daar prima naar jullie zin hebben. De verwachting voor vrijdag hadden wij ook al gezien. Ziet er goed uit en ook de eventuele derde dag in de buurt van Coruna ziet er goed uit. Ik denk dat jullie niet de enige zullen zijn die vrijdag vertrekken. Wij zijn inmiddels al stiekem wat verder en in Ria de Muros aangekomen. We komen elkaar binnenkort zeker nog tegen. Groetjes van ons allemaal en succes in de golf van Biscaye.

 2. Mieke en Dic 2nd August 2017

  Prachtig en instructief verhaal. We genieten van jullie verslagen.

 3. Minne 2nd August 2017

  Regen neemt af, vlagen worden zachter….. A Corunja?!

 4. Marieke 3rd August 2017

  Hi lieve zeilende buurtjes!
  Goed om de avonturen te lezen en dat het goed gaat! Wij na twee fijne vakanties in Brazilie en Nederland weer terug in ons Rio thuis, meisjes weer naar school en zo begint ons “gewone” leven weer!
  Geniet van het varen, elkaar en het avontuur!
  Xxxx

  • Jesse de Metz 3rd August 2017 — Post author

   Wat fijn dat jullie goede vakantie hadden in eigen huis, jammer dat we jullie net misten. Over een jaartje weer samen daar, fijn! Geniet weer van het Braziliaanse leven, liefs van ons 4!

 5. Ineke Westerhof 3rd August 2017

  Geweldig. Leuke foto’s van jullie allemaal. Ik hoop dat vrijdag de grote oversteek gemaakt kan worden. Wij zitten thuis in de regen.
  Veel liefs uit Soest.

 6. Piet Hoogstraate 3rd August 2017

  Fijn, dat het goed gaat en we hopen en duimen dat het vrijdag echt kan gebeuren. hele goede vaart gewenst! groetjes, Piet en Monique

 7. anouk 3rd August 2017

  heel veel plezier tijdens de oversteek. wij liggen ook steeds verwaaid. hopelijk morgen weer weg uit Fecamp naar …..weer een stukje verder…… groetjes sy Tijd en bemanning

 8. Ineke en Bart 4th August 2017

  Wat een geweldige stoere zeilers, zwemmers, cosmopolieten, etc die Louise en Minne. Zeker hoe Minne daar stoer staat met Jesse als ervaren zeiler. Ja hij is toch wel de echte MINNE en niemand anders – spijt me grote Minne.
  Gisteren en vandaag liggen wij ook verwaaid en door regenbuien bijna weggespoeld in de haven Oranjeplaat 60 . Twee keer deze week eruit geweest, maar nu laten we Goede Kaper maar tot volgende week aan de steiger liggen.
  Dank voor jullie geweldige verhalen en foto’s. Jullie nemen ons echt mee op reis. Great.
  Opi en Omi

  • Jesse de Metz 4th August 2017 — Post author

   Hadden jullie vaarplannen om het Veerse Meer af te gaan? Geen mooi weer verwacht in NL dit weekend?
   Wij varen net Biskaje in. Veel liefs met het laatste streepje 3G
   Liefs! CJLM

 9. Piet en Sarienske 4th August 2017

  Wat geweldig om jullie reis op deze manier mee te beleven. Iedere keer lezen we met veel plezier jullie blogs. Gezellige foto’s, mooie verhalen en ja, het weer blijft wispelturig en daar zijn jullie als geen ander van afhankelijk. En de vissende en crêpe-etende kids, wat een belevenissen allemaal.
  In Ccum blijft het (ook) stormen, al 2x een fietsafspraak gecanceld.
  Onze woonomgeving nodigt erg uit om buiten te zijn, weekend wordt beter. Veel in boeken en op kaarten van National Parks VS bezig waar we binnenkort naartoe vliegen en de 21 ste de totale zonsverduistering hopen mee te maken.
  Goede vaart en behouden aankomst in Spanje.
  Liefs
  Piet en Sarienske

 10. Pieke en Martine 4th August 2017

  Wat n heerlijke verhalen en prachtige foto’s! Goed dat het zo goed gaat met jullie! Succes in de golf van biskaje! Dikke kus uit Portugal! X

 11. frans 6th August 2017

  Wat een prachtige plaatjes en verhalen vol avontuur en geluk Jesse en Caren! Mooi om te zien en lezen hoeveel plezier ook Louise en Minne beleven aan dit prachtige familie-avontuur. Iedere dag weer opnieuw samen mooie herinneringen opbouwen!

  Zie net op de kaart dat jullie al bijna zijn gearriveerd in A Coruna. Een hele prestatie en al weer een mijlpaal! Proficiat en voor straks allemaal lekker slapen onder de Spaanse sterrenhemel, waar het avontuur morgen weer verder gaat 🙂

  Hug
  Frans

 12. Bart en Monique (Flux Capacitor) 6th August 2017

  Ha Jesse en Caren, wat leuk om Mik terug te vinden in jullie blog! En we zien net op de Marinetraffic dat jullie La Coruna binnenvaren. De eerste overtocht is een feit! Heel veel plezier in de Spaanse ria’s!

Leave a Reply

© 2024 BOJANGLES

Theme by Anders Norén