BOJANGLES

Atlantic Ocean Tour 2017-2018

dagdag Tropen

Hoe timen we het? Alweer een grote oversteek met nieuwe maan! Jaja, klinkt als een kado, nieuwe maan! Mazzel jongens, een verse nieuwe maan!
Vers is ie. En met name minuscuul. Gisteravond liet ie zich voor het eerst even zien, tussen de wolken door. Een klein geelrood flintertje, een geknipt neonatennageltje. Schattig hoor, maar de boel hier een beetje bijlichten, ho maar. En langer dan een half uur verscheen ons minimaantje niet boven de horizon. Toch schijnt dit schamele sikkeltje de Ramadan gestart te hebben. Dat dan weer wel. We houden hem scherp in de gaten en vrezen nog lang genoeg op zee te zitten om de volledige versie van het hemellichaam mee te gaan maken.
De sterren zien we extra goed. Dat is dan ook het enige. We houden de wacht met een hoofdlampje op de kop. Kan je terwijl je in de kuip onder de buiskap zit ff checken of je nog voeten hebt. Onder de buiskap overigens met een vest aan een fleece dekentje over de benen, omdat we het ‘s nachts koud hebben sinds twee dagen. Die 1000 kilometer naar het noorden varen heeft de boel hier buiten aardig opgefrist. De zee is al vier graden kouder dan in SXM en de nacht koelt af naar 25 graden, waar het in de Carieb makkelijk boven de 30 kon zijn. Jaja, een luxeprobleem, dat snappen en met name bijzonder om mee te maken door bijna pal noord te koersen. De omgeving wordt merkbaar kouder, de dagen lengen, de luchtdruk stijgt. We hebben alle tijd om bewust mee te maken dat we de tropen uitgezeild zijn. Onze onderbroekdagen lijken geteld.
Het komende etmaal kachelen we de kern van een gigantisch hogedruk gebied in. Vanaf SXM is de wind van twintig knopen afgenomen naar tegen de vijf. In plaats van een gereefd fok en een fors gereduceerd grootzeil varen we nu met voltuig, met genua én kotterfok aan de wind, om nog een beetje druk te houden. Gelukkig zijn de golven met de wind vertrokken en lukt het ons nog om ongeveer vijf knopen boatspeed eruit te persen. Niet slecht voor een met water, diesel en proviand afgetopte semi-langkieler. Scheef liggen we inmiddels dan ook niet meer. Het leven aan boord is al weer bijna waterpas. Heden hebben we een feestelijke borrel gehouden om te vieren dat we mogelijkerwijs op 1/3 van de overtocht zijn. Omdat we niet weten hoe de route wordt de komende dagen -immers afhankelijk van de wind- weten we niet of we 2400 of misschien 2800 mijlen gaan maken. We weten wel dat we inmiddels 800 mijlen ruim achter de kiezen hebben, hetgeen we een feestelijke non-alcoholische sundowner waard vonden. Op naar ergens Half-Way!

Next Post

Previous Post

4 Comments

 1. Els 18th May 2018

  Ai ai ai, ik duim dat het er 2400 zullen zijn. Fijn dat jullie weer bijna waterpas zijn. Hou vol en goede vaart weer voor de komende 2/3.
  Lieve groet Els en Rob

 2. Esther 18th May 2018

  Wat een avontuur weer, GO GO! Heerlijk om jullie en beetje te kunnen volgen via de blog, klinkt ook wel spannend zo eenzaam en met zn vijven op zee! Liefs, succes en take care! Xx

 3. Minne 19th May 2018

  Verdorie, ik dacht al wat is het donker… zit hier plaatsvervangend metereologisch te doen om te doorgronden hoe dat ook al weer zit met dat drukgebied. Respect voor de snelheid!! De flow is duidelijk gevonden.
  Gr en goede vaart, minne

 4. Minne de oudere 19th May 2018

  Verdorie, ik dacht al wat is het donker… zit hier plaatsvervangend metereologisch te doen om te doorgronden hoe dat ook al weer zit met dat drukgebied. Respect voor de snelheid!! De flow is duidelijk gevonden.
  Gr en goede vaart, minne

Leave a Reply

© 2024 BOJANGLES

Theme by Anders Norén