BOJANGLES

Atlantic Ocean Tour 2017-2018

Efteling

We vernamen dat de Pyton, in de Efteling, herbouwd gaat worden. Puur gemiste kans. Wij raden aan die wiebelboot onder handen te nemen! Wat een tissue attractie is dat! Puur voor watjes! Núl uitdaging. Begin ermee de boardende helden met vliegende vissen te bekogelen. Als ze eenmaal onder de schubben zitten mogen ze op een bankje plaatsnemen, maar vergeet dan die schouderbeugels. Ooit een piraat gezien die met RVS constructie aan zijn boot verankerd is, vrijwillig? Een lifeline kunnen de mensen krijgen, om niet later in de rit per parabool in het sprookjesbos te belanden. We zetten het kreng aan. Niet alleen voor-achterwaarts, nee, met name lustig over bakboord en stuurboord rollend. 45 graden slagzij over beide boorden om mee te starten. Zijn we lekker in beweging dan mag de ene helft van de bemanning een bakje Brinta gaan maken op een cardanisch fornuis in een kombuisje dat ingericht is op het ontwikkelen van een neurotrauma. De andere helft mag proberen de Brinta naar binnen te lepelen, bij zichzelf of bij opoe bijvoorbeeld. Wie nog niet verbrande klauwen of een contusio cerebri heeft, of de reling frequenteert, wordt opgetrommeld naar het voordek. Daar mag je proberen een 5 meter lange aluminium paal precies dwars op de voorste mast te manoeuvreren. In je eentje hè, geen gedoe met ‘zal ik even helpen’? Als je meer in het fijne werk ziet mag je onder een windgenerator die windje 6 produceert op het handje twee meter zeil aan elkaar stikken. Wederom, we denken aan omoe. Eventuele kleinkinderen mogen onder in de piratenboot, het is er 32 graden, een Lego-toren bouwen, van onderdeeltjes die precies tussen en onder de vlonders van de boot passen. De piraten die nog van de partij zijn ten tijde van de finale kunnen voor de teambuilding gaan deelnemen aan de afwas. Met koud zout water dat met name buiten het teiltje klotst mogen ze de 24 uur eerder gebruikte en muurvast aangekoekte Brinta-bordjes van hun voorgangers reinigen. De medeteamgenoten dienen die bordjes dan in een kastje te plaatsen dat maar 50% van de tijd veilig open kan. Verkeerde timing levert bedelven onder alle inhoud op. Meneer of mevrouw Efteling, dit wordt een hit!

Hoe het aan boord van de Bojangles is? Een fantastische beleving. We hebben een kwart van de oversteek achter de rug en jakkeren op half way af. Eerder deze crossing in een lekker windje en vrij kalme zee, momenteel in een lekker windje en ADHD-zee. Dat laatste bepaalt vrij duidelijk het comfort aan boord. Alhoewel Louise en Minne geen wenkbrauw optrekken, vliegt alles wat niet vastzit of achter een (dichte!) kastdeur zit, diametraal door het schip. We zijn gewend Bojangles te roemen om rustige zeegang en stilte aan boord, maar momenteel is het zelfs hier aan boord iets rommelig. Het venijn zit hem in de verrassingsaanvallen. Je staat mahi mahi te marineren en bedenkt dat dat best lekker gaat. Je ontspant even en dán gaat ie los. In drie schommels vliegt de olie, knoflook, je mes, je kommetje, je vis, zout, peper, alles over het aanrechtblad. Jonglerend probeer je te voorkomen dat de vis de navigatiecomputer bereikt en de kom met olie het mooi gecapitonneerde plafond. En dan liggen we weer recht.
De kids doen het fantastisch. Minne maakt niet de indruk dat ie onderscheid maakt tussen land en zee. Louise is inmiddels ingeslingerd en kan binnen knutselen. Vandaag hebben ze van zelf gemaakte en ingekleurde kleurplaten een boek gemaakt en later kerstversiering geproduceerd. We lezen ze voor, we vissen met ze en af en toe kijken ze naar een beeldscherm. Ze eten goed, zijn tevreden met 1 snoepje per dag en slapen lief naast elkaar in de kajuit (in de boeg vinden we oncomfortabel voor ze en we hebben ze graag in zicht ‘s nachts.
De boot gaat goed. Gister ontdekten we tijdens een routine rondje dat de connectie van de neerhouder met de mast weer eens los begon te raken. Dat was in Guernsey door een tuiger als eens ‘gerepareerd’, maar blijkbaar ondermaats. Op zee konden we dat gister met de inmiddels (van de vagebond opgedane kennis) beter: uitboren, draad tappen en groter schroeven plaatsen. Ook moesten we de genua strijken omdat het achterlijk deels losliet. Heel irritant want dat hadden we op Lanzarote speciaal laten verstevigen. Niet echt dus. Gelukkig hadden zowel Jet als Michiel -ervaren oceaan zeilers- ons een ‘easy stitcher’ gegeven, en staat het zeil inmiddels weer.
Vandaag staat op het program nieuwe lures maken omdat gister er twee lijnen braken. Maar nu eerst dit blog posten en dan de door Caatje gebakken broodjes uit de oven halen.

Bojangles
SOG: 6,6 kts
COG: 250
Pos: 12.38 N en 32.55 W
Te maken mijlen: 1261
Wind: ONO 18 kts
Zee: confused
Temp id boot: 27,2 grd C
Weer: aan de horizon wat bewolking

Next Post

Previous Post

7 Comments

 1. Mieke en Dic 12th December 2017

  Geweldig verhaal Jesse, zo wordt afzien van de bemannning toch nog verschrikkelijk leuk verteld voor de thuisblijvers…???. Knap dat je aan boord (en met die ruwe zee!!) kan uitboren en draad tappen, oeff!!! Hoop dat je verder bespaard blijf van “pech onderweg”……Dic.

 2. Minne 12th December 2017

  klinkt als oversteek! Never a dull moment in de strijd met de stoffelijke vergankelijkheid. Klinkt ook als erg gezellig, Kortom stink jaloers en ga uit reactie zo maar schaatsen…. op de ijsbaan wel te verstaan. Wel wonderschone miniwinter hier met 1600 kilometer file. Ik natuurlijk op de mountainbike door het Amsterdamse bos. toch een beetje op expeditie. Goede vaart daaroo en vele groeten, Minne sr

  • Jesse de Metz 2nd January 2018 — Post author

   Hahaha. Heb je al een nieuw water- en sneeuwdicht pak vr op de fiets? Veel groeten vanaf een prachtige klamme stek op de rivier! En een heel mooi waterrijk (bevroren, vloeibaar) 2018

 3. Stephanie Koster 13th December 2017

  Hi! Wat leuk om iedere keer jullie avonturen te lezen. Klinkt best heftig die ‘confused’ zee…..niemand meer zeeziek ??succes met de verdere oversteek, geniet van de 32 graden…..hier mini winter Efteling. Veel sneeuw gevallen, treinverkeer ontregeld, lange files, maar ook sneeuwpoppen en sneeuwballen. En Liv haar vierde verjaardag in de sneeuw gevierd! Groetjes Stephanie

  • Jesse de Metz 2nd January 2018 — Post author

   Gefeliciteerd met Luv nog. En een mooi 2018! Groeten vanuit de rand van ‘het Bos'(cq de jungle)

 4. SybAn 14th December 2017

  Ik mis jullie enorm! En toch …. ben ik blij dat ik deze attractie niet meemaakte.

  Weet je nog Ca? Samen met je kleine zusje in de schommelboot in de Efteling ? (“gillen An!”)

  Lieverds, geweldige blog wederom! Dankjulliewel en geniet! Wij zijn zoooo trots en volgen jullie op de voet.

  Die nachtvoedingen zijn een feestje zodra er een blog te lezen is 😉

  • Jesse de Metz 2nd January 2018 — Post author

   Jullie zaten in het spam filter lieve sybanne. Dat is toch raar? Wij missen jullie drie ook hoor! Gelukkig beelden over de app. En er wordt ondertussen doorgeslapen (nog steeds, hopen we). Zo snel gaat de tijd. Heel veel liefs!

Leave a Reply

© 2024 BOJANGLES

Theme by Anders Norén